Netwerk is goud waard

Waarom het hebben van een goed netwerk belangrijk is.

Iedereen is bekend met het gezegde 'alleen ga je sneller, maar samen kom je verder', maar is dat wel zo. Als ik uit mijn eigen ervaring put ga ik zelf vaak niet sneller en heb ik juist mijn netwerk nodig om verder te komen en er snelheid in te houden. Tijdens mijn werk, werk in veel met mensen, organiseer ik bijeenkomsten en ben ik aan het verbinden. Hierbij heb ik altijd mensen nodig. Loop ik ergens tegenaan dan ben ik snel de neiging iemand te bellen die meer weet of de juiste mensen kent.

Ik denk nog wel eens met weemoed terug aan mijn studententijd, vooral in hoe flexibel je dan bent en hoeveel ‘vrije tijd’ je dan hebt. Maar als ik denk aan hoeveel kennis ik van die tijd feitelijk nog gebruik in mijn werk is het maar matig. Ooit vertelde een bekende uit mijn netwerk mij ooit, ‘je zou eigenlijk een opleiding netwerken moeten volgen. Het is het belangrijkst wat er is, maar je leer het niet op school’. En dat is waar. Je kan nog zoveel kennis in huis hebben maar kan je het niet delen dat heeft niemand er iets aan. Zeker jijzelf niet. Zo deelt bijvoorbeeld een ondernemer zijn kennis door kwalitatief hoogwaardige dieren te produceren en een professor door te publiceren in vaak wetenschappelijke vakbladen.

Naast dat delen van kennis je verder brengt is de mens van nature een behulpzaam wezen. Ook is het EPP netwerk zie je dit terug. Wie gevraagd wordt door de club zegt geen nee en pakt het verzoek met beide handen aan. Daarom ook dank aan leden Hennie en Gijs voor jullie bijdrage aan het artikel in Nieuwe Oogst.

Ieder congres, iedere bijeenkomst levert wel iets op, als je kennis deelt. Zo gaat ieder naar huis met weer een stukje meer kennis om verder te delen.

Kijk voor het artikel in Nieuwe Oogst 

 

Rosanne van Genugten-Vos (vz)